Na het gevecht
De restanten van de Pantsertrein
(foto's uit de volgende archieven: dhr Verdellen/ Goossens Sporen van de oorlog en eigen)
Links: Zicht vanaf de wal bij kazemat S-532. Links is S-533 te zien, met twee Duitse officieren. De loc, zonder pantserrok over de wielen, ligt nog over de verbogen asperges. Te zien zijn ook de nog niet omgeworpen wagons. Dit beeld is beter, dan de foto's die later, na het omwerpen gemaakt zijn. Duidelijk is, dat de trein als een harmonica in elkaar gedrukt is.
Rechts: De loc met pantserrok en duidelijk het harmonica effect.
Links: De omver geworpen Pantsertrein No.1 om de loc te bergen. Deze werd gedurende de oorlog nog gebruikt en heeft in het voormalige Rusland dienst gedaan. Zicht vanaf de houten, nu gebogen beton, brug waar de Nieuwenhofweg het kanaal kruist.
Rechts: Nogmaals, maar dan gezien komende vanaf het spoorwachtershuisje. Nu zou dat ter hoogte van het monument zijn. Duidelijk zijn de twee aan elkaar gekoppelde wagons met pantsering rechts zichtbaar. Op de foto links hieronder zie je de onderkant.
Links: De omver geworpen gekoppelde wagons. Al het nog te gebruiken materiaal en de wapens werden verwijderd. De rest kon een aannemer en de lokale bevolking opruimen.
Rechts: De loc staat gereed om op het nieuwe, omgelegde, stuk rails geplaatst te worden. Dit werd met een mobiele kraan gedaan. Na het verplaatsen is de loc direct richting Duitsland vervoerd.
Links: De lokale bevolking stroomde gelijk na het terugkeren te Mill, naar de ontsporingplaats toe, om zelf de ravage te zien. Dit lieten de Duitsers pas toe, nadat zij al het materiaal, de wapens en de gesneuvelden van de plaats weg hadden gehaald.
Rechts: De loc staat gereed om op het nieuwe, omgelegde, stuk rails geplaatst te worden. De lokale bevolking kijkt naar de ravage van de gekoppelde wagons. Nu ligt daar de sloot.
De Nederlandse krijgsgevangenen
Boven: De meeste gevangenen zijn op de late avond, dan wel de volgende ochtend, naar de kerk in Mill gebracht. De groep, die de commandopost van MC-1-3RI verdedigde, lag gedurende de gevechten om de pantsertrein achter de wal nabij kazemat S-530 en 531.
Boven: Velen zijn daarna afgevoerd via Duitsland naar tijdelijke gevangenenkampen. Rechts op de foto is een HF-1 paardenspan te zien.
Gevluchte burgerij en terugkomst
Voor alle burgers in en rondom Mill, alsmede de overige omliggende dorpen, was een evacuatieplan opgezet. Velen konden vluchten, echter enkele kwamen vast te zitten tussen de strijdende partijen.
Boerderij van Lanen. De familie, samen met de familie Henst, was tijdens de gevechten om de CP-MC-I-3RI in de kelders bij elkaar gedoken.
Koestraat na de gevechten: achtergelaten uitrusting. Op de rechter foto zijn duidelijk de kogelgaten in de helm en uitrusting zichtbaar.
Zij, die konden vluchten, kwamen bijvoorbeeld in Uden terecht. Zij namen mee, wat op een kar, op de fiets, etc paste. Na de gevechten keerden velen huiswaarts. Bij de thuiskomst wachtte enkele families een verschrikkelijk beeld: niet alleen gedood vee, of een vernielde schuur, maar ook hun huizen of boerderijen, die totaal vernield of uitgebrand waren.
Boerderij van van der Ven aan de Langenboomseweg.
(foto van Albert vd Cruijssen)
Links: Vluchtadres van de familie vd Cruijssen, Langenboomseweg nr 8 (rechts)
Nogmaals Langenboomseweg nr 8, toen en nu. Links zonder stelling 6-Veld, onder met.
Voor en na de vernieling van de stelling.
Er waren meer families die onder de gevechten hadden geleden. Vooral in de Meeren, het plaatsje Bruggen en aan de Langenboomseweg waren velen huizen tot de grond toe af- of uitgebrand.
't Hof aan de Langenboomseweg, tegenover de SPAR. Dit gebouw lag nabij de brug en tegenover de boerderij van vd Ven.
Foto's boven: Meeren, nabij het café van Verhoeven, een telefooncentrale.